„Sodros“ naujovė: pensijų reikalus užsienyje jau galima tvarkyti vaizdo skambučio metu

sodra„Sodra“ pristato naujovę užsienyje gyvenantiems pensijų gavėjams – nuo šiol jie dalį reikalingų formalumų galės sutvarkyti vaizdo pokalbio internetu metu. Tai supaprastins bendravimą su „Sodra“ ir leis greičiau bei patogiau spręsti klausimus, susijusius su pensijų mokėjimu, be būtinybės fiziškai atvykti į „Sodros“ padalinius ar siųsti notaro patvirtintus dokumentus paštu.

Nauja paslauga leis patvirtinti savo tapatybę ir buvimo vietą nuotoliniu būdu. Vaizdo pokalbio internetu paslauga galės pasinaudoti užsienyje gyvenantys socialinio draudimo senatvės pensijos, išankstinės senatvės pensijos, negalios, našlių ir našlaičių pensijų gavėjai, taip pat nukentėjusiųjų asmenų valstybinių pensijų bei I ir II laipsnio valstybinių pensijų gavėjai.

Kodėl reikia patvirtinti savo tapatybę?

„Sodra“, pervesdama pensiją užsienyje gyvenančiam žmogui, turi kasmet įsitikinti, kad žmogus gyvas ir gyvena tam tikroje užsienio valstybėje. Todėl kiekvienas pensijos gavėjas, gyvenantis užsienyje ir gaunantis Lietuvoje paskirtą pensiją, kasmet ne anksčiau kaip spalio 1 d. ir ne vėliau kaip gruodžio 31 d. turi patvirtinti, kad yra gyvas ir gyvena tam tikroje užsienio valstybėje.

Tokių dokumentų pateikimo tvarką apibrėžia įstatymai ir tarptautiniai susitarimai.

Iki šiol kiekvienas užsienyje gyvenantis ir pensiją iš Lietuvos gaunantis žmogus iki metų pabaigos privalėjo paštu atsiųsti „Sodrai“ pažymą, įrodančią, kad jis gyvas ir yra tam tikroje vietovėje. Dokumentas turėjo būti patvirtintas notaro, Lietuvos konsulinės atstovybės pareigūno arba tos šalies kompetentingos įstaigos („Sodros“ atitikmens) darbuotojo.

Jei dokumentai buvo išduoti užsienio valstybėse, kuriose netaikomos Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių ar Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentų nuostatos dėl pensijų mokėjimo, jie turėjo būti išversti į lietuvių kalbą ir patvirtinti pažyma (Apostille). Tokio dokumento tikrumo patvirtinimo reikia tam, kad užsienyje išduotas dokumentas galiotų Lietuvoje.

Žmogus taip pat galėjo nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d. apsilankyti „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir raštu patvirtinti savo gyvenamąją vietą užsienio valstybėje bei pateikti toje užsienio valstybėje išduotą dokumentą, kuriuo remiantis galima nustatyti, kad asmuo gyvena užsienio valstybėje.

Atsiradus naujai paslaugai, visa tapatybės patvirtinimo procedūra tapo žymiai paprastesnė. Reikiamus dokumentus galima pateikti vaizdo pokalbio internetu metu, o tapatybės patvirtinimui naudojamos elektroninės priemonės.

Kaip užsiregistruoti tapatybės patvirtinimo procedūrai vaizdo pokalbiui internetu?

Norint patvirtinti savo tapatybę ir buvimo vietą vaizdo pokalbio internetu metu, būtina iš anksto užsiregistruoti. Tai padaryti galima paskambinus „Sodros“ informacijos centro telefonu +370 5 250 0883 ir pasirinkus temą „Pensijos ir šalpos išmokos“.

Skambučio metu klientas identifikuojamas pagal unikalų kliento identifikavimo kodą (KID), užregistruotą telefono numerį arba asmens kodą. KID kodą galima gauti dviem būdais: prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros arba apsilankius bet kuriame „Sodros“ skyriuje su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu.

Kita svarbi sąlyga – reikia turėti galiojantį elektroninio pašto adresą. Tai svarbu dėl to, kad nuo registracijos momento elektroniniu paštu bus siunčiama visa svarbi informacija: prisijungimo nuoroda, instrukcija, kaip prisijungti, o prireikus – atšaukti arba pakeisti vaizdo pokalbio internetu laiką, taip pat reikalingų dokumentų sąrašas bei priminimas apie prisijungimą.

Kaip atrodys tapatybės patvirtinimo procedūra vaizdo pokalbio internetu metu?

Nustatytą dieną ir laiką žmogus per unikalią prisijungimo nuorodą prisijungs prie vaizdo pokalbio internetu ir bendraus su „Sodros“ darbuotoju.

Pokalbio metu reikės parodyti dokumentus:

Senatvės pensijos, negalios, našlių ir našlaičių pensijų gavėjai turės parodyti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei galiojantį užsienio valstybės, kurioje gyvena, išduotą dokumentą, kuriuo remiantis galima nustatyti, kad asmuo gyvena toje užsienio valstybėje. Tai gali būti užsienio valstybės išduotas piliečio pasas, asmens tapatybės kortelė, vairuotojo pažymėjimas ar užsienio valstybėje išduota pažyma apie asmens gyvenamąją vietą toje valstybėje.

Tokią pažymą užsienio valstybėje gali išduoti vietos institucija, kuri skiria ir moka pensijas („Sodros“ atitikmuo), vietos savivaldos įstaiga ar kita valstybinė įstaiga. Svarbu prisiminti, kad pažyma apie asmens gyvenamąją vietą toje valstybėje turi būti išduota ne anksčiau kaip einamųjų metų spalio 1 d.

Valstybines nukentėjusiųjų asmenų bei I ir II laipsnio pensijas gaunantys žmonės turės parodyti tik galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Vaizdo pokalbio internetu metu pensijos gavėjas bus paprašytas:

-        nurodyti savo vardą ir pavardę bei parodyti dokumentą (-us), priklausomai nuo gaunamos pensijos rūšies

-        nurodyti savo pilietybę (tik valstybinių pensijų gavėjams)

-        nurodyti valstybę, kurioje gyvena (tik socialinio draudimo pensijų gavėjams).

Po vaizdo pokalbio internetu kliento nurodytu elektroninio pašto adresu bus atsiųstas elektroninis laiškas apie sėkmingą tapatybės patvirtinimą. Jei dėl tam tikrų priežasčių, pavyzdžiui, interneto ryšio sutrikimų, nepavyks patvirtinti asmens tapatybės vaizdo pokalbio internetu metu, klientas bus informuotas apie kitus tapatybės patvirtinimo būdus arba galės užsiregistruoti kitam vaizdo pokalbiui internetu.

Po vaizdo pokalbio internetu žmogui nebereikės nieko daryti. „Sodros“ specialistas pats užpildys tapatybės patvirtinimo vaizdo pokalbio internetu pažymą, ją užregistruos ir perduos atitinkamam „Sodros“ padaliniui. Po šios pažymos išdavimo, jei vaizdo pokalbio metu bus pateikti tinkami dokumentai, pensijos mokėjimas bus pratęstas iki kitų metų gruodžio 31 d.

BNS nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode